Dodo Sjoef
Belgian Specialty Ale

 

Type: All Grain

Date: 12/27/2009

Batch Size: 40.00 L

Brewer: Jurgen
Boil Size: 45.79 L Asst Brewer: Fred
Boil Time: 60 min Equipment: Keg kettle & Igloo Cubes
Taste Rating(out of 50): 25.0 Brewhouse Efficiency: 70.00
Taste Notes: Intens Bret. infectie lucht. Geen prik. Alcoholisch. Onaangenaam. Hij knapt nu (mei 2010) iets op. Denk aan een Lambiek en het valt niet zo tegen.
 

Ingredients

Amount Item Type % or IBU
11.39 kg Pilsner (2 Row) Bel (3.9 EBC) Grain 85.70 %
1.00 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) Grain 7.52 %
0.15 kg Acid Malt (5.9 EBC) Grain 1.13 %
50.00 gm Northern Brewer [8.50 %] (60 min) Hops 29.6 IBU
50.00 gm Northern Brewer [8.50 %] (10 min) Hops 5.9 IBU
0.53 tsp Irish Moss (Boil 10.0 min) Misc
0.75 kg Sugar, Table (Sucrose) (2.0 EBC) Sugar 5.64 %
40.00 L Schijndel Water
1 Pkgs SafAle American Ale S-05 Yeast-Ale
1 Pkgs Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) [Starter 1500 ml] Yeast-Wheat

 

Beer Profile

Est Original Gravity: 1.074 SG

Measured Original Gravity: 1.074 SG
Est Final Gravity: 1.019 SG Measured Final Gravity: 1.010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 7.19 % Actual Alcohol by Vol: 8.37 %
Bitterness: 35.5 IBU Calories: 703 cal/l
Est Color: 9.4 EBC Color:
Color
 

Mash Profile

Mash Name: Temperature Mash, 3 Step, Thin Body Total Grain Weight: 12.54 kg
Sparge Water: 40.54 L Grain Temperature: 5.0 C
Sparge Temperature: 75.6 C TunTemperature: 20.0 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5.4 PH
 

Temperature Mash, 3 Step, Thin Body
Step Time Name Description Step Temp
10 min Step Add 18.81 L of water at 42.6 C 35.0 C
40 min Saccharification Heat to 60.0 C over 120 min 60.0 C
30 min Saccharification Heat to 70.0 C over 15 min 70.0 C
0 min Mash Out Heat to 76.0 C over 10 min 76.0 C

 
Mash Notes:

Carbonation and Storage

Carbonation Type: Kegged (Forced CO2) Volumes of CO2: 2.0
Pressure/Weight: 66.5 KPA Carbonation Used: -
Keg/Bottling Temperature: 8.0 C Age for: 0.0 days
Storage Temperature: 15.0 C  
 

Notes

Spoelwater 75C eerst klaar gemaakt, oppompen lukte niet ivm cavitatieproblemen. Ook het circuleren voor de maisch stappen en het koelen werkten niet. De WW liep dicht bij het koelen. De sparge buizen liepen dicht bij het circuleren. Ik snap nog niet hoe het spoelwater oppompen ook cavitatie kon leveren.
Gekoeld met spiraalkoeler tot 24C. Gepitched bij 24C. Tussen 21/22 gestart maar op 3 jan (na 1 week nog geen bubbles). De laatste 2 dagen had ik de temp al op 23/24 C gezet. Vandaag op 3 jan. S05

Created by Dodo